”Vi har blivit bättre på att ställa frågor om donation i vården”
Att ställa frågan kring donation har blivit rutin på våra sjukhus. Det menar Ulrika Peetz Hansson, regionalt donationsansvarig sjuksköterska i Region Skåne.
Under 2023 ökade antalet organdonationer i Sverige till den högsta siffran som någonsin noterats. Nära 1,9 miljoner personer har registrerat sig i Socialstyrelsens donationsregister, varav drygt 243 000 i Skåne. För att en transplantation ska bli möjlig spelar medarbetare i hälso- och sjukvården en viktig roll för att identifiera möjliga donatorer.
– Det har blivit rutin att ställa frågan om donation när vi inte längre kan hjälpa en patient. Det är jättepositivt. Intensivvården ser donation som en del av vård i livets slutskede och frågan om donation ställs med stor respekt. Sjukvårdens uppgift är att utreda den avlidnes vilja till donation. När den inte är känd ber vi närstående om hjälp att tolka den avlidnes vilja, säger Ulrika Peetz Hansson.
En donator kan rädda åtta personers liv
Ulrika Peetz Hansson arbetar som sjuksköterska på IVA vid Helsingborgs lasarett. Hon är också regionalt donationsansvarig sjuksköterska i Södra sjukvårdsregionen.
– Visst blir man varm i hjärtat av att se den stora donationsviljan som finns i Skåne. Men trots ökningen är behovet av organ och vävnader fortfarande större än tillgången. En donator kan rädda upp till åtta personers liv, så visa din vilja i donationsregistret och berätta det gärna för dina närstående! Det som tar några minuter för dig kan vara en livstid för någon annan, säger Ulrika Peetz Hansson.
Tända ljus blir en fin symbolhandling
Omkring 800 personer väntade på organtransplantation den 1 oktober 2024. De allra flesta väntar på en ny njure.
Liksom tidigare år tänds ljus vid flera sjukhus i Region Skåne under Donationsveckan. En låga brinner för varje person som valt att donera organ. Att sätta fokus på frågan under Donationsveckan är viktig, menar Ulrika Peetz Hansson.
– Att tända ljus för alla donatorer blir en gemensam manifestation för att hedra och uppmärksamma. Olyckstillfället eller sjukdomstillståndet som orsakar att nära och kära går bort är tragiskt, men möjligheten att donera och hjälpa en medmänniska under lång tid framåt är ju ett ljus. Så jag tycker det är en fin symbolhandling att tända ett ljus för alla våra donatorer.
Frågan har fått ökat fokus
En organdonator kan vara allt från 0 till 90 år. Hittills i år har tre personer under 18 år donerat organ i Södra sjukvårdsregionen, som består av Region Skåne, Region Blekinge, Region Halland och Region Kronoberg.
– Även om det är tufft, jobbigt, känsligt så ställs frågan. Det kan faktiskt också vara så att vårdnadshavare längre fram ser donation som ett ljus i allt elände som uppstod vid olyckstillfället eller sjukdomstillfället.
Förbättringsområden
Samtidigt behöver medvetenheten och kunskapen finnas i alla samhällsgrupper, menar Ulrika Peetz Hansson.
– Vi möter personer med många olika nationaliteter, kulturer och religioner. Vi ser att personer med utländsk härkomst inte har samma insyn i vad donationsprocessen innebär. Vi behöver möta olika människor för att lyfta vikten av organdonation, säger Ulrika Peetz Hansson.
Fakta - Då tänder Region Skåne ljus under Donationsveckan
På flera sjukhus i Region Skåne tänds marschaller för att hedra donatorerna.
- I Lund tänds marschaller måndag den 4 november klockan 17.00, framför Patienthotellet på Entrégatan 5.
- I Malmö tänds marschaller på sjukhusområdet tisdag den 5 november klockan 16.00, framför huvudingången på Inga Marie Nilssons gata 47.
- I Helsingborg tänds marschaller måndag den 4 november klockan 16.30, utanför huvudentrén till Helsingborgs lasarett på Charlotte Yhlens gata 10.
- I Ängelholm tänds marschaller måndag den 4 november, runt om den stora eken vid Landshövdingevägen 7E vid skymning.
- I Ystad tänds ljus tisdag den 5 november klockan 16.00, utanför lasarettets huvudentré på Kristiandstadsvägen 3A.
Mer om Donationsveckan
- Den 4-10 november pågår Donationsveckan, en vecka för att uppmana alla att registrera sig i donationsregistret. Det är en återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen. Syftet är att upprätthålla en fortsatt hög donationsvilja i Sverige och att få fler att ta ställning.
- Sverige har världens högsta donationsvilja, över 80 procent av befolkningen är positiva till att donera organ och vävnader efter sin död, men endast två av tio har anmält sig i donationsregistret.
- Genom att anmäla dig i registret och sedan berätta för dina närstående underlättar du både för vården och för dina nära. Då är din personliga vilja registrerad enkelt och säkert. En donator kan rädda upp till åtta personers liv. Visa din vilja i donationsregistret. Några minuter för dig kan vara en livstid för någon annan.
- Under 2023 ökade antalet organdonatorer i Sverige till den högsta siffran som någonsin noterats. 2023 hade Sverige 258 organdonatorer, varav 27 i Region Skåne. Det genomfördes 900 transplantationer. De vanligaste var njurtransplantationer och levertransplantationer. Även behovet av vävnader för transplantation är stort. Vävnader som tas tillvara är framför allt hornhinnor, hud, hjärtklaffar, senor och lårben. Varje år behandlas tusentals patienter med mänskliga vävnadstransplantat från avlidna donatorer.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 4 november 2024