Viktigt att ha medicin hemma vid en kris
Du som tar receptbelagd medicin regelbundet, bör ha ett förråd av en månads förbrukning hemma för att vara väl rustad för en kris, enligt Socialstyrelsen. Men hur ska medicinen förvaras? Och kan man förlita sig på att sjukvården har medicin vid en kris? Region Skånes läkemedelschef reder ut begreppen.
Den här veckan är det Beredskapsveckan, som anordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet är att stärka motståndskraften hos oss alla genom att göra oss uppmärksamma på hur vi kan rusta oss för en kris.
Viktigt ha ett lager
För den som regelbundet tar receptbelagda läkemedel, är det mycket viktigt att ha ett lager av sina mediciner hemma. Om en kris skulle inträffa kan det vara svårt att snabbt få tag i medicin.
– Rekommendationen från Socialstyrelsen är att man bör ha en månads lager hemma av det man har på recept. Det är viktigt att tänka på att man även har det man behöver för att kunna ta sin medicin - typ kanyler eller sprutor. Det gäller även till exempel blodsockerstickor för att till exempel hålla koll på sin blodsockernivå, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.
Använd det som är äldst
Men att hämta ut en månads förbrukning och lägga i en låda i garderoben i väntan på en eventuell kris, är ingen bra idé.
– Det är viktigt att man omsättningslagrar det, så att man hela tiden använder de läkemedel som är äldst. Det senast uthämtade hamnar längst bak i lagret. Annars finns risk att det blir för gammalt, säger Maria Landgren.
Även icke receptbelagda läkemedel, till exempel febernedsättande, är bra att ha ett lager av.
– Det finns ingen generell rekommendation och det beror på hur många man är i familjen och hur infektionskänsliga man är. Som riktmärke kan man tänka att man ska klara av en infektion eller en skada.
Febernedsättande, vätskeersättning, plåster, bandage, sårrengöring med mera är bra att ha, säger Maria Landgren.
Den som är allergisk behöver tänka på att ha läkemedel för detta hemma.
Ha inte läkemedel i badrummet
Men det finns också annat, som är viktigt att ha hemma om krisen kommer.
– Det där runt omkring är också viktigt. Om du ska tvätta ett sår är det bra att ha tillgång till rent vatten. Att man kan värma vatten och mat, att mobilen funkar är viktigt vid sjukdom eller skada. Blir man sjuk behöver man få i sig mat och vatten, säger Maria Landgren.
Hur förvarar man då sitt lager av läkemedel på bästa sätt?
– De flesta läkemedel ska förvaras torrt och i rumstemperatur, alltså inte i badrummet. Instruktioner finns på förpackningen, säger Maria Landgren.
Vården har eget lager
Inom den skånska sjukvården finns förstås också en beredskap och lagerhållning för den händelse en kris uppstår.
– Ja, vi byggde upp ett lager under pandemin. Då var det kopplat till covid. Nu breddar vi det till att omfatta vård som inte kan vänta, säger Maria Landgren.
Just nu arbetas det på flera håll runt om i landet för att utreda hur de vanliga apoteken ska öka sin beredskap genom bland annat större lager, så att det finns mediciner att hämta ut om krisen kommer. Idag finns det inga krav för vad öppenvårdsapoteken bör ha i lager och hur mycket, vilket kan skapa stora problem vid restsituationer.
– Det är viktigt att de vanliga flödena fungerar om det blir en kris – så att till exempel patienter med kroniska sjukdomar inte behöver vända sig till sjukvården för att få sina läkemedel, säger Maria Landgren.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
- Ändrat säkerhetsläge
Senast uppdaterad: 23 september 2024