Centrumkliniken i Trelleborg den första antibiotikasmarta vårdcentralen i Skåne
Som första vårdcentral i Skåne och den andra i Sverige har Centrumkliniken blivit diplomerad som Antibiotikasmart vårdcentral. Genom att bland annat påverka beteenden och stärka det förebyggande arbetet, hjälper vårdcentralen till i kampen mot antibiotikaresistens.

Medarbetarna på Centrumkliniken i Trelleborg firar på fredag att vårdcentralen blir Skånes första antibiotikasmarta vårdcentral.
Under fredagen kommer det att hållas en diplomeringsceremoni med representanter från Folkhälsomyndigheten.
Sedan 2022 har vårdcentralen aktivt arbetat med de kriterier som ska vara uppfyllda för att bli diplomerad, det senaste året inom ramen för initiativet Antibiotikasmart Sverige. Det handlar bland annat om att mäta förekomsten av vårdrelaterade infektioner, resistens och antibiotikaanvändning för att sedan arbeta strategiskt med förbättringar.
– Det är roligt att vårt arbete nu gett resultat och att vi dessutom är först i Skåne och en av de första i Sverige. Samsyn och uthållighet är två viktiga faktorer för att lyckas. Vi har arbetat med kriterierna under flera år. Att förändra arbetssätt i en verksamhet tar tid, säger Charlotta Malmer Hagstam, distriktsläkare och allmänspecialist på Vårdcentralen Centrumkliniken samt ordförande i Strama.
Använda antibiotika ansvarsfullt
Felaktig och överdriven användning av antibiotika gör att bakterier i allt snabbare takt blir motståndskraftiga, vilket är ett växande problem i världen. Detta innebär att fler infektioner blir svåra att behandla.
– Att arbeta antibiotikasmart handlar framför allt om att använda antibiotika ansvarsfullt, förebygga infektioner och förhindra smittspridning. Gör vi det kan behovet av antibiotika minska, säger Charlotta Malmer Hagstam.
Handfasta verktyg
Genom att arbeta med fastställda kriterier kan verksamheter inom en rad områden bli diplomerade som antibiotikasmarta. Till sin hjälp har de ett antal kriterier som har tagits fram i dialog med både beslutsfattare och yrkesverksamma personer. När verksamheterna uppfyllt kriterierna, kan de ansöka om att bli diplomerade.
Kriterierna är handfasta verktyg som stöd för verksamheterna att arbeta antibiotikasmart. Fokus är att:
- Stärka det förebyggande arbetet
- Nå fler i samhället
- Minska onödig antibiotikaanvändning
- Påverka beteenden
- Arbeta med systematiskt förbättringsarbete baserat på implementeringsförslag
Syftet är att skapa engagemang, ge inspiration och stödja ett systematiskt förbättringsarbete inom antibiotika- och vårdhygienområdet för att skapa en hållbar utveckling där antibiotika fortsätter att fungera och rädda liv.
Fakta Antibiotikasmart Sverige
Antibiotikasmart Sverige startade 2019 som ett initiativ inom Vinnovas program "Visionsdriven hälsa". Bakom Antibiotikasmart Sverige står ett team bestående av fyra organisationer: Folkhälsomyndigheten, RISE (Research Institutes of Sweden), Nationell Arbetsgrupp Strama och ReAct. Tre kommuner (Lund, Nässjö och Tanum) och fyra regioner (Stockholm, Gävleborg, Jönköping och Västra Götaland) är också partners i arbetet.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 24 april 2025