Publicerad: 28 april 2025

Digital behandling hjälper fler att gå ner i vikt

Med det nya digitala stöd- och behandlingsprogrammet mot övervikt kan deltagare arbeta med sin behandling hemma. På tider och platser som passar individen bäst. Det webbaserade programmet ”Få hjälp med dina levnadsvanor – obesitas” är det första i sitt slag i Sverige och gensvaret har varit mycket positivt.

En folksamling går på en gata.

– Vi är stolta över att vara först ut med att erbjuda detta till våra patienter i Region Skåne. Men framför allt har den positiva responsen från deltagarna i piloten varit glädjande, säger Heléne Noring, dietist vid Lasarettet i Landskrona, där pilotprojektet genomfördes under ett års tid. 

Nu har programmet fått grönt ljus för att ta emot fler patienter med remiss från hela Skåne.

Komplement till den traditionella vården

Programmet fungerar som ett komplement till den traditionella vården. Det digitala stöd- och behandlingsprogram ger patienter möjlighet till en större medverkan i och överblick över sin vård. Dessutom gör det att man som deltagare inte behöver passa särskilda tider vilket gör att man kan genomföra momenten. 
– Detta gör att behandlingen kan anpassas bättre efter varje deltagares behov och kräver färre besök på plats, vilket underlättar för många i vardagen och arbetslivet, säger Heléne Noring.

Markant ökning av antalet stöd- och behandlingsprogram

Sedan starten 2018 fram till i dag har antalet stöd- och behandlingsprogram som erbjuds invånarna i Skåne ökat markant. Utbudet är uppe i 78 olika program och fler är på ingång. Sedan starten har över 60 000 behandlingar startats via den digitala plattformen.

Några av de mest använda stöd- och behandlingsprogrammen är internet-KBT, artrosskola och olika cancerprogram.

Med stöd- och behandlingsplattformen får behandlarna ett komplement till traditionella vårdmöten, menar Ola Winquist, hälso- och sjukvårdsstrateg.  
– Att kunna följa sina patienters framsteg digitalt, ta del av den information som de lägger in och på olika sätt ge direkt återkoppling, ger ett effektivare arbetssätt. Det ger dem möjlighet att hjälpa fler och en ökad kvalitet i mötet med patienterna, säger han och fortsätter:

– Att arbeta på nya, innovativa sätt är en förutsättning för att kunna möta både dagens och framtidens behov. Att tillgängliggöra digital behandling som verktyg är en del i att ställa om och möjliggöra bättre hälsa för fler.

Fakta: Stöd- och behandlingsplattformen – ett digitalt komplement till behandlingen

  • Stöd och behandling är en e-tjänst i 1177.se. Här kan patienter och vårdpersonal interagera, kommunicera och dela information digitalt, som ett komplement till en behandling.
  • I Region Skåne har användningen av olika program inom stöd-och behandlingsplattformen ökat de senaste åren. Sedan starten 2018 har totalt över 60 000 stöd- och behandlingsprogram startats via den digitala plattformen.
  • Idag finns det 78 olika program i Region Skåne. Andra områden det finns program för är amning, psykisk hälsa barn, unga och vuxna, min vårdplan i cancervården, artrosskola, diabetes, tobakshjälp och hjärtskola.  

Senast uppdaterad: 28 april 2025