Etikpodden: Får patienter som klagar och ställer krav bättre vård?
Tänk dig att du är sjuksköterska och har ansvar för två patienter. Båda har i princip samma medicinska status. Den ene härdar ut och lider i tysthet. Den andre patienten har anhöriga som propsar på och kräver olika insatser. Vilken patient ska du gå in till först?

Behandlingarna har blivit fler och många patienter och anhöriga är pålästa och vill ha tillgång till flera olika insatser, precis som i det påhittade fallet ovan. Kan de som ropar högst få bättre vård? Vad betyder det att resursstarka personer har större möjligheter att kräva olika behandlingar trots att de inte är sjukast? Och hur visar man solidaritet med de sjuka personer som har svårast att göra sin röst hörd?
Svårt avgöra behov
Prioriteringsplattformen, som består av människovärdesprincipen, behovs- och solidaritetsprincipen samt kostnadseffektivitetsprincipen, ger vägledning i etiska avvägningar som behöver göras i hälso- och sjukvården.
– Om man vill ha ett samhälle där de som har det största behovet ska få hjälp i första hand så är det ju viktigt att man arbetar utifrån det. Men problemet är ju att avgöra, bedöma, behov, säger Lotta Wendel.
Sjukast går först
– De flesta håller med om att den som är sjukast ska gå först. Men ur en praktisk synvinkel är det inte alldeles enkelt alla gånger att avgöra vem som har störst behov. Man kan ha ett behov därför att man har en sjukdom som hotar en till livet. En annan person kan ha ett tillstånd som snarare sätter ner livskvaliteten väldigt mycket. Och hur ska du jämföra de två sakerna? säger Anders Castor.
Prioriteringsplattformen diskuteras utifrån behovs- och solidaritetsprincipen av Lotta Wendel, jurist och lektor i hälsa och samhälle med inriktning mot medicinsk rätt vid Malmö universitet, Mats Johansson, filosof och medicinetiker vid Lunds universitet, och Anders Castor, barnonkolog vid Skånes universitetssjukhus och ledamot av Region Skånes Etiska råd. Programleder gör Lars Mogensen.
Etikpodden avsnitt 27: Prioriteringsplattformen – Behovs- och solidaritetsprincipen (soundcloud.com)
I avsnitt 26 diskuteras människovärdesprincipen och i avsnitt 28 diskuteras kostnadseffektivitetsprincipen.
Fakta Etikpodden
Etikpodden görs av Etiska rådet och är tänkt att bidra till reflektion, kunskap och ge ett stöd i vårdens svåraste frågor. Etiska rådet i Region Skåne är ett oberoende råd som arbetar med etiska ställningstaganden, utbildning och för att stimulera etisk diskussion i vården.
Fler lyssningstips på poddar från Region Skåne (soundcloud.com)
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 16 april 2025