Publicerad: 2 januari 2025

Etikpodden: Plikt eller rättighet - ska samvetet få ta större plats vården?

Ska vårdpersonal få slippa delta i vissa moment av vård och utbildning med hänvisning till sitt samvete? Bör Sverige införa en samvetsklausul för vårdpersonal? Om detta samtalar Jenny Lindberg, specialistläkare i internmedicin och njurmedicin, och Anders Castor, barnonkolog och ledamot av Region Skånes Etiska råd i det senaste avsnittet av Etikpodden från Region Skåne.

Några läkarstudenter står kring en sjukhussäng där det ligger en övningsdocka i fullskalig storlek.

Under läkarutbildningen är det inte helt ovanligt med att studenterna har krav på särbehandling utifrån sina personliga etiska ställningstaganden . Dessa frågeställningar och de ibland svåra avvägningar som måste göras diskuteras i Etikpodden avsnitt 24 Plikt eller rättighet?

En läkarstudent vill slippa vara med vid dissekering av djur och vägrar delta i de utbildningsmoment som bygger på kunskap från djurförsök. En annan vill inte undersöka eller ens vidröra patienter av det motsatta könet, medan en tredje student kräver att befrias från allt som har med aborter och IVF att göra.  

Inte ovanligt med krav om särbehandling

Så kan det se ut på läkarutbildningarna idag. Samvetsfrågorna blir allt viktigare och det är inte helt ovanligt med krav och önskemål om särbehandling.  I detta avsnitt av Etikpodden diskuteras de många svåra frågor som uppstår då enskildas personliga etiska kompass hamnar på kollisionskurs med patienternas behov och verkligheten i vården i vardagen.

– Det blir på sätt och vis enkelt när man kommer in på diskrimineringsgrunder. Där har vi ju en lagstiftning där du som läkare inte får diskriminera patienter men går man in på områden där det är lite mer gråzon blir det lite svårare, säger Jenny Lindberg, specialistläkare i internmedicin och njurmedicin. 

Etikpodden avsnitt 24: Plikt eller rättighet - ska samvetet få ta större plats vården? (soundcloud.com)

Om Etikpodden

Etikpodden görs av Etiska rådet och är tänkt att bidra till reflektion, kunskap och ge ett stöd i vårdens svåraste frågor. Etiska rådet i Region Skåne är ett oberoende råd som arbetar med etiska ställningstaganden, utbildning och för att stimulera etisk diskussion i vården.  Programleder gör journalisten och programledaren Lars Mogensen. 

Senast uppdaterad: 2 januari 2025