Publicerad: 21 mars 2025

Fem snabba om artros – en snabbt växande folksjukdom

Det börjar ofta smygande – med en stelhet i knät på morgonen eller en värkande höft efter en promenad. Här svarar två av Region Skånes experter på fem vanliga frågor om artros, som idag är en av de snabbast växande folksjukdomarna i världen. Bakom svaren står Maziar Mohaddes, överläkare inom ortopedi, och fysioterapeut Karin Sturesdotter Åkesson. Båda arbetar på Hässleholms sjukhus och forskar om artros.

bildcollage med två bilder som ligger sida vid sida, den vänstra på fysioterapeuten Karin Sturesdotter Åkesson, den högra på överläkare Maziar Mohaddes, båda i vita vårdkläder.

Fysioterapeuten Karin Sturesdotter Åkesson och överläkaren Maziar Mohaddes svarar på frågor om artros.

Vad är artros och hur märker jag av sjukdomen?    

Benen i kroppens leder täcks av brosk. När du får artros bryts det ner mer ledbrosk än det byggs upp. Brosket blir då tunnare och kan till och med försvinna på vissa ledytor. Leden blir då inflammerad, kan bli stel, göra ont eller svullna. Men med rätt kunskap i tid går besvären att både lindra och till viss del bromsa.        

Vem kan få artros?   

Det handlar framförallt om ålder, idag uppskattas det att var fjärde skåning över 45 år har artros och att en tredjedel av alla svenskar över 65 lever med sjukdomen. Förutom att vi blir allt äldre hör övervikt, gener och fysisk inaktivitet till riskfaktorerna. Vanligast är att man har artros i fingerled, tåled, knäled eller höftled.     

Hur kan man behandla artros?    

I första hand behöver man lära sig mer om sin sjukdom, men också komma i gång med träning. Det kan man få hjälp med av en fysioterapeut och/eller arbetsterapeut i artrosskola. Man kan även behöva hjälp av smärtlindrande medicin eller hjälpmedel. Om detta inte räcker så kan det bli aktuellt med att operera in en ledprotes.    

Hur kan artroskolan hjälpa mig?    

Du lär dig om artros, får anpassade råd om hur du bör träna samt egenvårdstips om vad du kan göra för att må så bra som möjligt. Genom att delta i artrosskola kan du förbättra din rörlighet och styrka vilket kan leda till minskat behov av medicinering och operation. Vårdcentralen erbjuder artrosskola både fysiskt och digitalt via 1177.     

Ska jag röra på mig även om det gör ont?      

Ja, men träningen kan behöva anpassas så att smärtan är hanterbar. Det kan vara svårt att komma igång när man har ont så ta gärna hjälp av en fysioterapeut eller artrosskolan. Genom att träna på rätt sätt blir du rörligare och bygger upp muskler som stabiliserar lederna, vilket minskar belastningen på de drabbade områdena.

Artros – ledsvikt   (1177.se)
Leva med artros - information och inspiration för vardagen  (vard.skane.se)

Senast uppdaterad: 21 mars 2025