Publicerad: 11 april 2025

Fler platser i Skåne med TBE-virus

Under våren och sommaren ökar risken för att få fästingar och därmed fästingburna sjukdomar som TBE och borrelia. I Skåne har två nya platser identifierats som områden med förhöjd risk för TBE: Pålsjö skog i Helsingborg och området kring Yngsjö.

Närbild på fästing som kryper på en gul blomma

I Skåne är det fortfarande få personer som smittas av TBE. Under 2024 rapporterades tolv fall av TBE till Smittskydd Skåne varav nio hade smittats i Skåne. De flesta fall av TBE-smitta har skett i nordöstra Skåne men varje år smittas allt fler och på nya platser. Av de två nya platser som lagts till som områden med förhöjd risk för TBE finns ett i den västra delen av regionen.

– För den som rör sig i dessa områden och ofta blir exponerad för fästingar kan de det vara läge att överväga att vaccinera sig mot TBE, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Områden i Skåne med en högre risk för TBE är: 

  • Nordöstra Skåne: Området från Ryssberget i öster till Finjasjön i väster och från norr om Hammarsjön till söder om Broby-Sibbhult. 
  • Östra Skåne: Området strax norr om Åhus och området kring Yngsjö. 
  • Sydöstra Skåne: Området mellan Löderups strandbad och Mälarhusen, Sandhammaren och Hagestads naturreservat. Området runt S:t Olof. 
  • Mellersta Skåne: Området strax öster om och sydost om Höör. 
    Västra Skåne: Järavallens strövområde. 
  • Nordvästra Skåne: Pålsjö skog vid Helsingborg. 

Ta för vana att kolla kroppen

Men Mattias Waldeck råder alla att vara uppmärksamma på fästingar när man har varit ute i naturen.  
– Det är bra att ta för vana att se efter om någon fästing kryper på en när man är ute i naturen och efter man kommit hem undersöka kroppen och kontrollera om någon fästing bitit sig fast. Och man upptäcker en fästing ska man ta bort den så snart som möjligt. Man ska också hålla koll på huden där fästingen suttit närmsta månaden. Om det blir en hudrodnad, ibland ringformad, som växer mer än fem cm i diameter kan det vara borrelia och då behöver man söka läkare för att få antibiotikabehandling, säger han. 
På 1177.se finns bra information om hur man ska göra för att undvika fästingbett och om vem som bör överväga att vaccinera sig mot TBE. Där finns också en karta över vilka områden i Skåne där risken att smittas av TBE är högre.  
 

Fakta/fästingburna sjukdomar 

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin mot TBE. 
Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. De flesta får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika.  
Källa: 1177.se 
 
TBE - fästingburen hjärninflammation  (1177.se)
Sjukdomsinformation om TBE  (folkhalsomyndigheten.se)
Borrelia  (1177.se)

Senast uppdaterad: 11 april 2025