Publicerad: 10 april 2025

Här är Region Skånes nya kök som ska laga patientmat till sju sjukhus

Region Skånes nya produktionskök i Kristianstad är färdigbyggt. Redan nu lagas de första rätterna i det toppmoderna köket, som ska förse patienter på sju skånska sjukhus med mat enligt Region Skånes nya måltidskoncept. Innan sommaren kommer konceptet att finnas i hela Skåne.

Tallrikar med mat uppdukade på ett bord.

Köket, som kostat 188 miljoner kronor att bygga och utrusta, ligger bredvid Centralsjukhuset i Kristianstad. Det har en särskild avdelning för olika specialkoster, en avdelning för bakning samt en stektunnel. 
Totalt ska köket laga cirka 22 000 huvudrätter varje vecka från Region Skånes nya måltidskoncept, och därutöver tillkommer ungefär lika många smårätter och desserter. 

Försenat bygge efter byggkonkurs

Köket skulle egentligen ha stått klart i slutet av 2024 men försenades fyra månader då byggentreprenören gick i konkurs. Produktionen har startat omedelbart för att kunna påbörja leveranser, eftersom fler orter ska införa måltidskonceptet under våren.

– Det har varit intensiva veckor för alla i köket, men oerhört roligt. Efter så lång väntan är vi glada och stolta att äntligen börja leverera våra första rätter. Vi vet att det är många verksamheter, och även patienter, som verkligen längtat efter att få konceptet till just sin ort, säger Lisa Darrell, områdeschef för Måltider och Livsmedel. 

Måltidskonceptet i hela Skåne till sommaren

Maträtterna i måltidskonceptet tillagas med färska råvaror av Region Skånes egna kockar, kyls ned och portionsförpackas. Det innebär att en rad olika huvudrätter, smårätter och desserter alltid finns tillgängliga i ett kylskåp på avdelningen. Patienten kan välja fritt från en meny och få en uppvärmd måltid oavsett tid på dygnet. Dessutom finns en specialkostmeny, barnmeny samt en rullande veckomeny för avdelningar med patienter med längre vårdtider. 

Konceptet finns redan på sjukhusen i Ängelholm, Hässleholm, Kristianstad och vissa avdelningar i Malmö och Helsingborg. Under våren kommer konceptet att införas på ytterligare sju orter: Helsingborg, Lund, Malmö, Landskrona, Trelleborg, Orup och Ystad. Innan sommaren ska konceptet finnas på alla sjukhus i Skåne.

”Det ska bli godare och billigare”

Där konceptet finns idag har mätningar visat att patienterna äter mer och att matsvinnet minskat kraftigt. Dessutom pekar kalkylerna mot en årlig kostnadsminskning på 30 miljoner kronor för Region Skåne.

– Det är oerhört glädjande att alla våra kalkyler, mätningar och vitsord från patienterna pekar mot det vi hela tiden har strävat efter – att maten skulle bli godare samtidigt som det skulle minska Region Skånes kostnader. Vi är jättespända på att kunna erbjuda detta till alla patienter i Skåne inom kort, säger huvudprojektledaren Magnus Petersson. 

Senast uppdaterad: 10 april 2025