Ökad trygghet när patienter med förmaksflimmer lär sig om sin sjukdom
Med en större förståelse och rätt verktyg har patienter med förmaksflimmer blivit tryggare och lugnare. Vid Hjärtmottagningen på Helsingborgs lasarett har en ny satsning påbörjats för att stötta de som har förmaksflimmer. Målet är att öka patientsäkerheten och främja hjälp till självhjälp.

Lisa Hansson, Lena Urde Trulsson, Anette Asp och Martina Levin.
Många människor som lever med förmaksflimmer upplever oro och osäkerhet kring sin diagnos. Det snabbspår som har startats vid Helsingborgs lasarett innebär en ökad trygghet i form av en tydlig vårdplan och snabbare omhändertagande, något patienterna där har varit nöjda med. Men sjuksköterskorna på lasarettets hjärtmottagning märkte att det ändå fanns ett stort behov av återkommande information.
– När vi arbetat med snabbspåret ett tag så kände vi att vi kan erbjuda de här patienterna mer. Då kom idén om ett mer omfattande stöd i form av utbildning med fysiska träffar, säger Anette Asp, sjuksköterska på Hjärtmottagningen på Helsingborgs lasarett.
Får träffa andra
Utbildningen består av två tillfällen där patienter och deras närstående får möjlighet att träffa andra med förmaksflimmer. Olika professioner bjuds in för att ge råd, verktyg och svara på frågor. Bland annat har kuratorer, dietister och fysioterapeuter deltagit.
– Vi stämmer av inför och under första träffen vilka frågor som dyker upp. Förra gången fanns det mycket oro och då bjöd vi in en kurator. En annan gång var det fler frågor om fysisk aktivitet så då passade det bra att bjuda in en fysioterapeut. Upplägget styrs hela tiden efter patientens behov, säger Martina Levin, sjuksköterska på Hjärtmottagningen på Helsingborgs lasarett.
Ger medarbetarna förståelse
Erfarenheter som deltagarna och deras närstående delar vid träffarna återkopplas tillbaka till vården. Det bidrar till förbättrad patientsäkerhet, en ökad förståelse och kunskap hos medarbetarna.
– Det här ger oss en djupare förståelse för patienternas situation där vi får ta del av många berättelser. Samtidigt framkommer det i utvärderingarna att deltagarna värdesätter den delaktigheten som dessa utbildningstillfällen ger. Att kunna lära sig mer, och få stöd och råd längs vägen, säger Martina Levin.
Trygghet och motivation
– Kunskap ger mer kontroll över en livssituation. Det ger en ökad trygghet. När du förstår hur sjukdomen fungerar är du mer motiverad att ta din medicin, följa medicinska råd och förbättra din egenvård. Dessutom undviker du ambulanstransporter, besök på akutmottagningen eller återinläggningar. Du vet när och om du ska söka akut vård, säger Lena Urde Trulsson, koordinator och sjuksköterska på Patientutbildningscentrum, Helsingborgs lasarett, som har hjälpt till att ta fram utbildningen.
Responsen för de fysiska träffarna har hittills varit mycket positiv.
– Det är en utmaning att möta våra deltagare med olika förutsättningar och i olika situationer, men samtidigt också utvecklande och givande. Att få se hur en individ utvecklas eller hur en familjerelation stärks under utbildningens gång värmer extra i hjärtat, säger Lena Urde Trulsson.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 3 mars 2025