Region Skåne ska driva kvälls- och helgmottagningar i egen regi från 1 april
Den 1 april tar Region Skånes förvaltning Nära vård och hälsa över ansvaret för tio kvälls- och helgmottagningar i Skåne. Syftet med förändringen är att vården ska bli mer jämlikt fördelad över Skåne och finnas där den gör mest nytta för invånarna.

– Men invånarna ska inte märka någon större skillnad den 1 april utan det handlar mest om att vi inom vården jobbar på baksidan för att få till en utveckling som gör vården mer tillgänglig, säger Oskar Hammar, tillförordnad förvaltningschef för Nära vård och hälsa.
En anledning till att ansvaret för kvälls- och helgverksamhet flyttas är att Region Skåne vill kunna styra vårdutbud och flöden så att det ger största nytta för invånarna och blir mer jämlikt. Genom förändringen vill man till exempel stärka kvälls- och helgmottagningarnas samarbeten med 1177 på telefon och sjukhusens akutmottagningar. 1177 på telefon och akutmottagningarna i Trelleborg, Hässleholm, Landskrona och Ängelholm tillhör förvaltningen Nära vård och hälsa sedan 1 januari.
Kvälls- och helgmottagningen i Ystad föreslås flyttas
En första konkret förändring är, enligt ett förslag som lyfts i samverkan, att kvälls- och helgmottagningen i Ystad flyttar in i lasarettets huvudbyggnad inom kort.
– En sådan förändring skulle underlätta för patienterna genom att skapa en väg in. Det skulle också innebära en smidigare övergång mellan olika vårdformer och göra att den hjälp som vi kan erbjuda våra patienter blir mer sammanhållen, säger Emelie Persson, verksamhetschef för akut och medicin på lasarettet i Ystad.
– Den föreslagna förändringen möjliggör även kompetenshöjning för medarbetare och fördjupade samarbeten mellan primärvården och akutsjukvården, säger Emina Omerovic, verksamhetschef för område syd inom Akutvård nära vård.
En sådan samlokalisering finns redan i dag på flera platser i Skåne.
– Vi ser en potential i att något motsvarande sker på ännu fler orter framöver. Det blir lättare för invånarna att hitta rätt och vi kan lättare samarbeta för att ta hand om invånarna, säger Oskar Hammar.
Invånare kan söka vård som vanligt
Kvälls- och helgmottagningarna ska finnas för den vård som inte kan vänta till nästa dag men som inte kräver den stora akutmottagningens resurser.
– Genom att jobba långsiktigt mot att fler får vård på sin vårdcentral under dagtid och att färre onödiga undersökningar görs, så vill vi frigöra resurser så att invånarna får större tillgång till vård där den gör som mest nytta, säger Oskar Hammar.
För den som söker vård innebär förändringen alltså ingen skillnad. I första hand ska man få den vård man behöver under dagtid på sin vårdcentral. Den som blir sjuk när vårdcentralen har stängt ska som vanligt vända sig till 1177.se eller 1177 på telefon. Där kan man vid behov bli hänvisad till valfri kvälls- och helgmottagning.
Det går även att vända sig direkt till en kvälls- och helgmottagning. Liksom tidigare hittar man uppgifter om öppna kvälls- och helgmottagningar på 1177.se.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
- Tillgänglighet
Senast uppdaterad: 26 mars 2025