Publicerad: 4 april 2025

Så blir du mer fysiskt aktiv – fysioterapeutens bästa tips

Att komma i gång med träning behöver inte vara svårt. Enligt fysioterapeuten Helene Henriksson är varje rörelse värdefull. Börja i lagom takt med små, realistiska mål och påminn dig själv om alla positiva effekter.

En kvinna står utomhus vid ett utegym och tittar in i kameran.

Helene Henriksson, fysioterapeut och hälso- och sjukvårdsstrateg

– När det gäller träning är det inte allt eller inget som gäller utan all rörelse som faktiskt blir av är värdefull. Sätt hellre mindre realistiska mål i början. Det blir en bra start där man har möjlighet att lyckas och där man undviker skador, säger Helene Henriksson, fysioterapeut och hälsostrateg i förvaltningen Nära vård och hälsa.

Hälsovinster både fysiskt och psykiskt

För vuxna rekommenderas fysisk aktivitet cirka en halvtimme om dagen, sammanlagt 150-300 minuter i veckan, vilket ger mängder av hälsovinster både fysiskt och psykiskt. Det handlar om ett starkare hjärta, starkare kärl och positiva effekter på blodfetter, blodsocker och blodtryck. Det minskar risken för att dö i förtid av livsstilsrelaterade sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och olika former av cancer. Men det påverkar också det psykiska måendet positivt. Enligt Folkhälsomyndigheten kan en femtedel av alla fall av depression, stress och ångest kan kopplas till otillräcklig rörelse.

– Många som börjar röra sig upplever omedelbart en minskad känsla av stress och oro. Men även andra effekter som att man har lättare att koncentrera sig och sover bättre, säger Helene Henriksson.

Hon poängterar att ju mer man rör sig desto större hälsovinster – till en viss gräns. Såväl stillasittande som extremt mycket träning kan vara skadligt för hälsan.  

– Men det är en väldigt liten del av befolkningen som tränar för mycket. De allra flesta i dagens samhälle är alltför inaktiva och stillasittande, säger Helene Henriksson. 

Stöd och hjälp finns

Allra störst hälsovinster får personer som går från inaktivitet till en måttlig aktivitetsnivå. Men även om man vet att det är hälsosamt att röra på sig så kan motivationen tryta efter ett tag.

– Det kan vara klurigt att ändra sina vanor. Då gäller det att påminna sig om hälsovinsterna. Varje rörelse man faktiskt får till är en investering i hälsan.  För vissa är det en hjälp att föra träningsdagbok, det kan öka motivationen. Om det kör ihop sig, man kanske skadar sig, blir sjuk eller totalt tappar motivationen så ska man veta att man kan få stöd och vägledning av hälso- och sjukvårdspersonal till exempel av fysioterapeut. Man kan även få recept på fysisk aktivitet på sin vårdcentral, säger Helene Henriksson.

Fakta - Så kommer du igång med träning. 

  • Sätt realistiska mål. Sikta hellre mot lite lägre mål inledningsvis och öka successivt. Då undviker du skador och har större möjlighet att lyckas med din träning på lång sikt.
  • Planera in tid i din kalender. Sätt av tid för till exempel 20–30 minuters promenader och planera in något träningspass varje vecka. Boka tid med dig själv. Är man väldigt stillasittande är det en bra början att planera in en rörelsepaus varje timme. Gör 10 knäböj eller gå en sväng på ett par minuter.
  • Boka tid med en träningskompis. Om du tänkt dig en fika med en kompis i helgen så passa på att ses i en park, kanske testa ett nytt utegym eller gå en sträcka på Skåneleden. Fråga om någon kollega vill följa med på en kort promenad på lunchrasten. Få in rörelse så ofta som möjligt både vardag och helg. 

Senast uppdaterad: 4 april 2025