Så kan vården minska risken för suicid
Mer tillsyn för riskpatienter i början av den psykiatriska heldygnsvården kan minska risken för suicid. Det visar forskning av specialistsjuksköterska My Lindberg som jobbar inom psykiatrin i Malmö och Trelleborg.
– Min undersökning visar att suicidrisken är som störst direkt efter inläggning. 22 procent av suiciden sker inom det första dygnet och hälften inom en vecka. Framför allt patienter med bipolär sjukdom eller depression är särskilt utsatta. De utgör 63 procent av fallen. Även tidigare suicidförsök är en riskfaktor. Därför är en högre tillsynsnivå initialt viktigt att beakta för patienter med denna problematik, säger My Lindberg.
Hennes forskning är en del av ett nationellt projekt som kartlagt alla suicid i Sverige under 2015. Hon har granskat vårdkontakter, insatser och riskfaktorer för de vuxna patienter som tagit sitt liv under pågående inläggning i psykiatrisk heldygnsvård. Resultaten visar att det behövs nya arbetssätt för att minska risken för suicid, framför allt i inläggningens tidiga skede.
Tillsyn är ett verktyg för att förebygga suicid
Tillsyn, där vårdpersonal regelbundet kontrollerar hur patienten mår, är ett centralt verktyg för att förebygga suicid. Samtidigt finns det utmaningar: tillsyn är resurskrävande och kan upplevas som integritetskränkande om den inte utförs med rätt bemötande.
– Tillsyn bör ske med ett terapeutiskt fokus, där personalen är närvarande, lyssnande och stödjande. Genom att se tillsyn som terapeutiska observationer snarare än enbart kontroll, blir det en möjlighet att skapa relation och förstå patientens livshistoria. Detta förhållningssätt är en del av personcentrerad vård, där individuella skydds- och riskfaktorer kartläggs för att sänka suicidrisken, säger hon.
Ny utbildning för personal inom heldygnsvården
Inom vuxenpsykiatrin i Malmö/Trelleborg har resultaten av My Lindbergs forskning implementerats i en ny utbildning för personal inom heldygnsvården. Meningen är att utveckla arbetet med suicidriskbedömning och ökad tillsyn utefter forskningsresultaten. Intresset har även varit stort inom psykiatrin i resten av Skåne. Även nationellt och internationellt har forskningen väckt intresse.
Tre lärdomar från My Lindbergs forskning:
- Initialt ha en hög tillsynsnivå för patienter med depressiv bild och eller tidigare suicidförsök.
- Att aktivt arbeta med terapeutiska suicidriskbedömningar med hänsyn till den enskilda patientens behov.
- Att vara restriktiv med tidiga permissioner då 32 procent av suiciden skett under permission.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
- Forskning
Senast uppdaterad: 7 januari 2025