Tips för bättre och snabbare samtal med 1177
Att vara väl förberedd när man ringer till 1177 har många fördelar, både för dig som ringer och för alla andra som står i telefonkön. Här ger Inga-lill Lindgren, distriktssköterska på 1177 i Kristianstad, sina bästa tips om vad man kan tänka på.

Som distriktssköterska på 1177 pratar Inga-lill Lindgren med ett stort antal människor varje dag – i snitt tar hon och hennes kollegor emot cirka tusen samtal dagligen.
Hos 1177 på telefon kan man få hjälp med rådgivning kring hälsotillstånd, olika symtom och vilken vårdinrättning man ska vända sig till. Sjuksköterskorna som besvarar samtalen kan göra en första bedömning av sjukdomstillstånd, ge tips om egenvård, hänvisa till vårdcentral eller tillkalla ambulans om det behövs.
– Vi kan däremot tyvärr inte hjälpa till med av- och ombokningar, receptförnyelse eller läkarintyg, säger Inga-lill Lindgren.
Leder till långa köer
Vissa dagar handlar så mycket som tio procent av samtalen till 1177 om saker som Inga-lill Lindgren och hennes kollegor dessvärre inte kan hjälpa till med.
– Att vi får många frågor om saker vi inte kan hjälpa till med leder ibland till långa köer för de som försöker nå oss. Och det är tråkigt för oss som inte kan ge bra svar, men framför allt för den som inte får rätt svar på sin fråga.
Bra med förberedelse
För att samtalet ska gå så snabbt och smidigt som möjligt är det en god idé att förbereda sig innan man ringer. Exempelvis genom att ha sina medicinlistor nära till hands. Annars kan mycket tid gå åt till att leta upp dokument och papper.
– Det hade verkligen underlättat om alla hade sina aktuella listor framför sig. Det tar väldigt mycket tid när man ska leta igenom skåp och byrålådor. Vi ägnar mycket tid åt att bara vänta, säger Inga-lill Lindgren.
Om man ringer in med infektionssymtom är det också bra att ta tempen innan samtalet, tipsar Inga-lill Lindgren. Det gör att samtalet går lättare och snabbare än om den som ringer ska leta reda på sin febertermometer under tiden.
Viktigt att kunna höra varandra
Det är också bra att försöka tänka på miljön man befinner sig i när man ringer.
– Vi brukar be den som ringer att gå undan till en lugn miljö. Ibland kan det vara svårt, om man har en stor familj med många barn till exempel, men det är viktigt att vi kan höra den som ringer ordentligt för att kunna göra en så rättvis bedömning som möjligt.
Vidare tipsar Inga-lill Lindgren om att det är en fördel om den person som rådgivningen gäller är närvarande eller i närheten under samtalet.
– Vi kan inte ställa alla nödvändiga frågor om inte patienten är med. Då är det svårt att bedöma alla symtomen. Och det kan bli väldigt fel om vi tvingas gissa.
Om alla som vänder sig till 1177 på telefon följer de enkla tipsen är Inga-lill Lindgren övertygad om att kötiderna skulle minska, något som alla vinner på.
– Vi kan göra betydligt snabbare bedömningar om allt är förberett. Tiden vi sparar kan vi i stället lägga på de som ringer in och behöver hjälp snabbt.
Fem tips inför ditt samtal med 1177:
- Rör det av- och ombokning, receptförnyelse eller läkarintyg? Då behöver du vända dig till din vårdmottagning.
- Ha gärna din medicinlista lättillgänglig ifall sjuksköterskan har frågor om den.
- Det är viktigt att du och sjuksköterskan hör varandra ordentligt. Om möjligt, försök att gå undan från buller och andra ljud när du ringer.
- Ringer du in för infektionssymtom? Ta gärna tempen innan samtalet så att du är förberedd om sjuksköterskan frågar om det.
- Personen som samtalet gäller bör om möjligt vara närvarande för att kunna svara på eventuella frågor från sjuksköterskan.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 17 april 2025