Publicerad: 25 april 2025

Totalstopp för hyrbemanning i hälso- och sjukvården

Region Skåne har sedan början av 2024 successivt infört hyrstopp inom hälso- och sjukvården för att säkerställa en patientsäker vård och bättre arbetsmiljö för medarbetarna. Nu tas de sista stegen som berör vårdcentraler och närsjukvårdsteam som drivs i Region Skånes egen regi. Det innebär också att Region Skåne blir först i Sverige att införa totalt hyrstopp i hälso- och sjukvården.

Närbild på sjukhusklädd person med röd bricka med ordet Läkare

Hyrstopp för läkare infördes på Region Skånes sjukhus samt de flesta vårdcentraler som drivs i Primärvården Skånes regi i januari. Antalet inhyrda läkartimmar är därmed nere på noll i dessa verksamheter. Region Skånes tog redan förra året ett viktigt steg mot att bli oberoende av hyrbemanning, då ett totalt hyrstopp för sjuksköterskor infördes. Nu tas de sista stegen mot att bli den första helt hyroberoende regionen i landet.

– Vi vill ta ansvar fullt ut för att säkra vår egen bemanning, vilket gör det bättre för våra invånare. Genom att jobba för att fler läkare ska vara anställda i Region Skåne, så stärker vi patientsäkerheten och kontinuiteten. Det gör hälso- och sjukvården tryggare för hela Skåne, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Den 1 september införs hyrstoppet på ytterligare 16 offentligt drivna vårdcentraler i Primärvården Skåne och i två mobila närsjukvårdsteam i förvaltningen Nära vård och hälsa i Helsingborg och Kristianstad. Den 31 mars 2026 är det dags för de 14 kvarvarande vårdcentralerna och tre mobila närsjukvårdsteamen.

Positiva effekter i arbetsmiljön

Efter hyrstoppet för sjuksköterskor visar statistik att övertiden det senaste året har minskat och att personalrörligheten är lägre för både sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor jämfört med tidigare år. För sjuksköterskor har personalrörligheten minskat från 15 till 8 procent mellan 2023 och 2024, samtidigt som rörligheten bland specialistsjuksköterskor minskar från 10 till 8 procent.

Övertiden, inklusive fyllnadstid för medarbetare som arbetar deltid, har också minskat avsevärt. För sjuksköterskor minskade övertiden från 36 till 13 timmar per år och specialistsjuksköterskor från 44 till 28 timmar.

– Redan nu ser vi hur personalomsättningen har minskat, liksom sjukfrånvaron och övertiden. När vi i högre grad bemannar våra verksamheter med egna medarbetare, påverkar det sammanhållningen i arbetslagen positivt och vi får arbetsplatser som blir mer stabila och attraktiva. Det påverkar inte bara arbetsmiljön positivt, utan ökar också kvaliteten på den vård vi utför, säger Johanna Holmberg, HR-direktör i Region Skåne.

Senast uppdaterad: 25 april 2025