Donationsveckan: Marschaller hedrade de som donerat
Den som väljer att donera sina organ, hjälper andra till ett bättre liv. I många fall kan en organdonation vara skillnaden mellan liv och död. I början av veckan tändes marschaller utanför flera av Region Skånes sjukhus, för att hedra de människor som donerat organ.
Just nu pågår Donationsveckan, ett initiativ som drivs av Socialstyrelsen, för att få fler att göra sin vilja känd genom att anmäla sig till Donationsregistret. För att hedra de som under året har donerat organ och på så sätt hjälpt andra människor till ett längre och bättre liv, tändes marschaller utanför flera av Region Skånes sjukhus tidigare i veckan.
– Visst blir man varm i hjärtat av att se den stora donationsviljan som finns i Skåne. Men trots ökningen är behovet av organ och vävnader fortfarande större än tillgången. En donator kan rädda upp till åtta personers liv, så visa din vilja i donationsregistret och berätta det gärna för dina närstående! Det som tar några minuter för dig kan vara en livstid för någon annan, säger Ulrika Peetz Hansson, regionalt donationsansvarig sjuksköterska i Region Skåne.
En donator kan rädda åtta liv
Donationsveckan pågår den 4-10 november. Det är en vecka för att uppmana alla att registrera sig i donationsregistret. Det är en återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen. Syftet är att upprätthålla en fortsatt hög donationsvilja i Sverige och att få fler att ta ställning.
Genom att anmäla dig i registret och sedan berätta för dina närstående underlättar du både för vården och för dina nära. Då är din personliga vilja registrerad enkelt och säkert. En donator kan rädda upp till åtta personers liv.
Under 2023 ökade antalet organdonatorer i Sverige till den högsta siffran som någonsin noterats. 2023 hade Sverige 258 organdonatorer, varav 27 i Region Skåne. Det genomfördes 900 transplantationer. De vanligaste var njurtransplantationer och levertransplantationer.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 7 november 2024