Etikpodden: Pengarna eller livet – vad får vården kosta?
Den medicinska forskningen går framåt. Fler och fler kan få hjälp med sådant som var science fiction förr. Sällsynta sjukdomar kan botas eller hanteras med specialmediciner. Men allt kostar, ibland handlar det om åtskilliga miljoner per patient. Hur bör sjukvårdens resurser fördelas när alla inte kan få allt? Detta diskuteras i det senaste avsnittet av Etikpodden från Region Skåne.

Kraftigt överviktiga kan få obesitaskirurgi, kvinnor som fötts utan livmoder kan få en livmoder inopererad, barnlösa kan få hjälp med IVF-behandlingar. Vad har samhället råd med?
Den tredje principen
Den tredje principen i Prioriteringsplattformen, som ger vägledning i etiska avvägningar som behöver göras i hälso- och sjukvården, är kostnadseffektivitetsprincipen. Den kommer efter människovärdesprincipen och behovs- och solidaritetsprincipen i prioriteringsordningen.
– Som det uttrycks i lagen står det att offentligt finansierad hälso- och sjukvårdsverksamhet ska vara organiserad så att den främjar kostnadseffektivitetsprincipen. Det betyder att när man väljer mellan olika verksamheter eller åtgärder ska man göra någon slags proportionalitetsundersökning och mäta den förbättrade hälsan och förhöjd livskvalitet. Det är det man ska eftersträva och så ska man välja det som är mest effektivt, säger Lotta Wendel, jurist och lektor i hälsa och samhälle med inriktning mot medicinsk rätt vid Malmö universitet.
"Vad kan samhället betala för en åtgärd?"
– När det kommer till vissa beslut ställer det till det ganska rejält. Man kan ju föreställa sig att en enskild patient har ett vårdbehov som är extremt dyrt för en ganska begränsad förbättring av sin hälsa, säger Mats Johansson, filosof och medicinetiker vid Lunds universitet, och fortsätter:
– Man kan ställa sig frågan “vad kan samhället betala för en åtgärd?”. Samhället har en viss mängd resurser att fördela över befolkningen efter behov.
Prioriteringsplattformen diskuteras utifrån kostnadseffektivitetsprincipen av Lotta Wendel, jurist och lektor i hälsa och samhälle med inriktning mot medicinsk rätt vid Malmö universitet, Mats Johansson, filosof och medicinetiker vid Lunds universitet, och Anders Castor, barnonkolog vid Skånes universitetssjukhus och ledamot av Region Skånes Etiska råd. Programleder gör Lars Mogensen.
Etikpodden avsnitt 28: Pengarna eller livet – vad får vården kosta? (soundcloud.com)
I avsnitt 26 diskuteras människovärdesprincipen och i avsnitt 27 diskuteras behovs- och solidaritetsprincipen.
Om Etikpodden
Etikpodden görs av Etiska rådet och är tänkt att bidra till reflektion, kunskap och ge ett stöd i vårdens svåraste frågor. Etiska rådet i Region Skåne är ett oberoende råd som arbetar med etiska ställningstaganden, utbildning och för att stimulera etisk diskussion i vården.
Fler lyssningstips på poddar från Region Skåne (soundcloud.com)
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 25 april 2025